Nazwa przedmiotu:
Zarządzanie produkcją
Koordynator przedmiotu:
dr inż. Rostek Michaela
Status przedmiotu:
Obowiązkowy
Poziom kształcenia:
Studia I stopnia
Program:
Zarządzanie
Grupa przedmiotów:
kierunkowe
Kod przedmiotu:
-
Semestr nominalny:
3 / rok ak. 2022/2023
Liczba punktów ECTS:
3
Liczba godzin pracy studenta związanych z osiągnięciem efektów uczenia się:
3 ECTS: 15h wykłady + 15h ćwiczenia + 15h opracowanie ćwiczeń + 20h przygotowanie do zajęć +3h konsultacje + 7h przygotowanie do egzaminu= 75h
Liczba punktów ECTS na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:
1,3 ECTS:
Język prowadzenia zajęć:
polski
Liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje w ramach zajęć o charakterze praktycznym:
-
Formy zajęć i ich wymiar w semestrze:
  • Wykład15h
  • Ćwiczenia15h
  • Laboratorium0h
  • Projekt0h
  • Lekcje komputerowe0h
Wymagania wstępne:
Pojęcie organizacji, funkcje organizacji, funkcje zarządzania
Limit liczby studentów:
- od 15 osób do limitu miejsc w sali audytoryjnej (wykład) - od 12 osób do limitu miejsc w sali ćwiczeniowej (ćwiczenia)
Cel przedmiotu:
Celem przedmiotu jest, aby po jego zaliczeniu student: - posiadał podstawową wiedzę z zakresu pojęć, problemów i metod organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie - potrafił analizować i rozwiązywać wybrane problemy związane z organizacją i zarzadzaniem procesami produkcyjnymi w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem odpowiednich metod - uznawał znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w obszarze zarządzania produkcją oraz konieczności samokształcenia się przez całe życie.
Treści kształcenia:
Wykład: 1. Wprowadzenie do zarządzania produkcją. Produkt – wyrób lub usługa, System produkcyjny, proces produkcyjny (2 godz.) 2. Struktura produkcyjna; typy, formy i odmiany organizacji produkcji (2 godz.) 3. Plany Lay-out. Cykl produkcyjny, zapasy produkcyjne (2 godz.) 4. Zarządzanie zapasami i zaopatrzeniem. 5. Istota planowania i sterowania produkcją, hierarchia i zakres planów, produkcja na zapas i na zamówienie, (2 godz.) 6. Istota podejścia procesowego w zarządzaniu produkcją. Współczesne systemy zarządzania produkcją (2 godz.) 7. Systemy MRP. Teoria ograniczeń. JIT i Lean Management (2 godz.) 8. Współczesne trendy w zarządzaniu produkcją. Podsumowanie. (1 godz.) Ćwiczenia: 1. Wprowadzenie do ćwiczeń. Metody prognozowania popytu (2 godz.) 2. Rozmieszczenie stanowisk w komórce produkcyjnej I stopnia (metoda Schmigalli) (2 godz.) 3. Projektowanie harmonogramów (układy: szeregowy, szeregowo-równoległy, równoległy) (2 godz.) 4. Planowanie wg cyklu produkcyjnego (2 godz.) 5. Planowanie potrzeb materiałowych (MRP) (2 godz.) 6. Wąskie gardło w procesie produkcyjnym (2 godz.) 7. Podsumowanie. Zaliczenie ćwiczeń.
Metody oceny:
Wykład: 1. Ocena formatywna: ocena aktywności studentów podczas zajęć wykładowych prowadzonych w formie interaktywnej, 2. Ocena sumatywna : wynik egzaminu pisemnego oraz w szczególnych przypadkach dodatkowo ustnego; ocena z egzaminu w zakresie 2-5; do zdania egzaminu wymagane jest uzyskanie oceny >=3. Ćwiczenia: 1. Ocena formatywna: na zajęciach weryfikowane jest wykonywanie zadań ćwiczeniowych; elementy zadań są dyskutowane i weryfikowane jest ich zrozumienie. 2. Ocena sumatywna oceniana jest wartość merytoryczna zadań ćwiczeniowych samodzielnie rozwiązanych przez studentów na indywidualnych zestawach danych; ocena z zadań w zakresie 2-5; do zaliczenia wymagane jest uzyskanie z każdego zadania ćwiczeniowego oceny >=3: Końcowa ocena z przedmiotu: Przedmiot uznaje się za zaliczony jeśli oceny z wykładu i ćwiczeń są >=3; ocena z przedmiotu jest obliczana zgodnie z formułą: 1/2 * ocena z ćwiczeń + 1/2 * ocena z wykładu (egzaminu).
Egzamin:
tak
Literatura:
Obowiązkowa: 1. Pająk E. Klimkiewicz M. Kosieradzka A. 2014, Zarządzanie produkcją i usługami, Warszawa: PWE 2. Bałuk J. 2015, Podstawy organizacji produkcji, Warszawa: OWPW, 3. Kosieradzka A. (red.) 2016, Podstawy zarządzania produkcją. Ćwiczenia. Warszawa: OWPW, 4. Banaszak Z., Kłos S., Mleczko J. 2016, Zintegrowane systemy zarządzania, Warszawa: PWE 5. Szatkowski K. (red.) 2014, Nowoczesne zarządzanie produkcją. Warszawa: PWN Uzupełniająca: 1. Brzeziński M. (red),2002, Organizacja i sterowanie produkcją, Warszawa: Placet 2. Durlik I. 2004, Inżynieria zarządzania, cz. I i II, Warszawa: Placet 3. Waters D. 2001, Zarządzanie operacyjne. Warszawa: PWN 4. Pinedo, M. (2009). Planning and scheduling in manufacturing and services (2nd ed.). Dordrecht [etc.]: Springer, Science Business Media. 5. • Fundamentals of Manufacturing (3rd Edition). (2013). Society of Manufacturing Engineers (SME)
Witryna www przedmiotu:
moodle.usos.pw.edu.pl
Uwagi:
-

Efekty uczenia się

Profil ogólnoakademicki - wiedza

Charakterystyka Z1_WG5
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawy funkcjonowania przedsiębiorstw produkcyjnych we współczesnej gospodarce
Weryfikacja: Wykład – egzamin pisemny i aktywność studentów Ćwiczenia – zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_WG6
Absolwent zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pojęcia, problemy i metody organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie
Weryfikacja: Wykład – egzamin pisemny i aktywność studentów Ćwiczenia – zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - umiejętności

Charakterystyka Z1_UO13
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę, najnowsze narzędzia oraz zaawansowane techniki informacyjno-komunikacyjne do planowania i organizowania pracy indywidualnej oraz w interdyscyplinarnych zespołach, w szczególności w zarządzaniu produkcją
Weryfikacja: Wykład – aktywność studentów Ćwiczenia – zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW1
Absolwent potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do formułowania i rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów z różnych obszarów zarządzania produkcją w szczególności w zakresie analizy i oceny problemu, syntezy informacji, formułowania wymagań oraz proponowania rozwiązań
Weryfikacja: Wykład – aktywność studentów Ćwiczenia – zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_UW4
Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do analizowania i modelowania procesów produkcyjnych w organizacji
Weryfikacja: Wykład – aktywność studentów Ćwiczenia – zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:

Profil ogólnoakademicki - kompetencje społeczne

Charakterystyka Z1_KK1
Absolwent jest gotowy do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści w szczególności w obszarze zarządzania produkcją
Weryfikacja: Ćwiczenia – zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe:
Charakterystyka Z1_KO4
Absolwent jest gotowy do myślenia i działania w sposób racjonalny i przedsiębiorczy, szczególnie w zakresie zarządzania produkcją
Weryfikacja: Ćwiczenia – zaliczenie ćwiczeń
Powiązane charakterystyki kierunkowe:
Powiązane charakterystyki obszarowe: